• Romublogi

Vanhojen tuotantokoneiden romuttaminen. Osa 2: Saako siitä rahaa vai joutuuko maksumieheksi itse?

Kun uusi tuotantokone on tulossa tai vanhat tuotantokoneet vievät varastossa tilaa saattaa herätä kysymys rahasta. Miten romuttaminen vaikuttaa yrityksen kassaan? Onko romuttamisesta taloudellista hyötyä, vai voiko siitä joutua maksamaan? Kuka maksaa ja kenelle? Te romuttajalle vai romuttaja teille?

Romuttamisen taloudelliset hyödyt teille

1. Metalliromun myyminen

Kuten mainitsimme tuotantokoneiden romuttamista käsittelevän blogisarjan ensimmäisessä osassa, tuotantokoneiden sisältämä metalliromu sitoo pääomaa romuihin. Metalliromulla on siis rahallista arvoa metallinkierrätysmarkkinoilla. Romuttamoille toimitettavista koneista maksetaan usein niiden painoon ja tonnihintaan perustuen.

Lue myös:

Tuotantokoneiden romuttaminen. Osa 1: 4 syytä miksi se kannattaa nyt.

2. Vapautuva tila

Vanhojen koneiden poistaminen tuotantotiloista voi vapauttaa tilaa, joka voidaan ottaa uudelleen käyttöön tuottavammin. Tämä tila voi mahdollistaa esimerkiksi uusien tuotantolinjojen rakentamisen tai varastointitilan lisäämisen.

Mikä romuttamisessa maksaa?

Tuotantokoneet eivät ole yksinkertaisia laitteita ja niiden romuttaminen vaatii erilaisia työvaiheita. Monet niistä vaativat erityisosaamista purkamisessa, sillä koneiden rakenteet ja osat ovat monimutkaisia. Tämän lisäksi niiden siirtely ei ole helppoa. Suuret ja raskaat koneet vaativat erikoiskalustoa ja oikeanlaista kuljetusta, erityisesti kun tuotantokone on sijoitettuna syrjäiseen paikkaan. Monet koneet sisältävät vaarallisia kemikaaleja tai aineita, jotka tulee tyhjentää koneista ennen niiden käsittelemistä.

1. Vaarallisten aineiden poistaminen

Monet tuotantokoneet sisältävät kemikaaleja tai muita vaarallisia aineita, kuten öljyjä, palonestoaineita, sekä asbestia sisältäviä tiivisteitä ja pinnotteita, joiden asianmukainen ja turvallinen poisto on välttämätöntä. Tämän sanoo ympäristölainsäädäntö, mutta toteaahan sen maalaisjärkikin. Näin toimimalla ehkäistään vaarallisten kemikaalien vuodoista syntyvät ympäristöhaitat. Tämä vaihe vaatii erikoisvälineet ja -menetelmät sekä ammattilaisten erityiskoulutuksen.

Tiesitkös että!!

Pihalla makaava möhkö saattaa vuodattaa vuosien kuluessa kymmeniä litroja ympäristölle haitallisia kemikaaleja maaperään. Maaperän vaihtaminen ja puhdistaminen se vasta kallista puuhaa onkin.

2. Purkaminen

Purkaminen on tuotantokoneiden kierrätysprosessin toinen vaihe. Monet koneet on suunniteltu kestämään pitkään, mikä tarkoittaa, että niiden rakenteet ovat monimutkaisia ja vaativat erityisosaamista purkaessa. Purkamisen laajuus riippuu koneesta.

3. Romujen nouto

Romujen kuljettamisesta syntyy rahdin kustannuksia. Rahdin kustannukset riippuvat kuljetuista kilometreistä, sekä kuljetuksessa käytettävästä kalustosta. Useissa tapauksissa tuotantokoneromut kulkevat vaihtolavalla tai koura-autolla. Joissakin tapauksissa on kustannustehokkaampaa tilata lavetti ja nosturi paikalle, ja kuljettaa möhkö kierrätyspihalle paloiteltavaksi.

Saatteko rahaa vai joudutteko maksumiehiksi- ja naisiksi?

 

Yleensä te saatte rahaa

Kun tuotantokoneet romutetaan, ne punnitaan. Tuotantokoneromun tonnikohtainen markkinahinta kerrotaan sen painolla. Näin saadaan ostohinta, eli euromääräinen summa, jolla romuttaja ostaa romut teiltä.

Tuotantokoneesta ja tapauksesta riippuen kierrätysprosessista on syntynyt kuluja. Niitä saattaa yhdessä tapauksessa olla purkaminen, vaarallisten aineiden tyhjentäminen ja nouto. Toisessa ne saattaavat olla kaksi viimeistä. Kierrätyskulujen määrä riippuu siis myös kierrätysprosessin laajuudesta.

Kun aletaan katso kuka maksaa ja kenelle, kierrätyksen kuluista vähennetään metalliromujen arvo. Kaikissa tapauksissa romumetalliin sitoutunut raha on siis käypää valuuttaa romumiehen silmissä, jolla voi maksaa kierrätyspalvelua. Yleensä metallisen tuotantokoneen romuttamisesta jää kierrätyskulujen vähentämisen jälkeen ylimääräistä valuuttaa, joka maksetaan asiakkaalle euroina tilille.

Hyvä romutuskumppani katsoo kustannuksia asiakkaan silmin

Tosiammattilainen katsoo romua asiakkaan silmin ja miettii miten kierrätysprosessi vaikuttaa mahdollisimman vähän asiakkaan arkeen ja tuotantoon. Monissa yrityksissä tuotantokatkos saattaa johtaa taloudellisiin menetyksiin. Purkajan on tärkeää tietää mistä asiakkaalle voi syntyä tuotannollisia kuluja, jotta kierrätysprosessi voidaan suunnitella niin, ettei se häiritse asiakkaan arkea.

 

Yhteenvedettynä

Kun vanhoja tuotantokoneita harkitaan romutettavaksi, herää kysymys rahasta. Kuka maksaa ja kenelle?

Vanhojen koneiden ja laitteiden romuttamisesta voi olla taloudellista hyötyä monella tapaa. Ensinnäkin, metalliromun myyminen tuottaa tuloja, koska romulla on arvoa metallinkierrätysmarkkinoilla. Tällä tulolla voi kattaa kierrätyskuluja. Toiseksi, vanhojen koneiden poistaminen voi vapauttaa arvokasta tuotantotilaa.

Kierrätyskoneiden romuttaminen vaatii erilaisia vaiheita, kuten vaarallisten aineiden poiston, purkamisen ja kuljettamisen. Näistä vaiheista syntyy kierrätyskuluja, jotka ovat jokaiselle projektille tapauskohtaisia.

Usein metalliromun myyntitulot kattavat kierrätyskustannukset ja asiakkaalle  maksetaan kaupan päälle euroja tilille. Laadukas romutuskumppani katsoo kierrätysprosessia teidän näkökulmasta. Hän varmistaa, että kierrätysprosessi suunnitellaan niin, ettei se häiritse teidän arkea ja tuotantoprosesseja.

 

Luitko blogisarjan muut osat jo?

Vanhojen tuotantokoneiden romuttaminen. Osa 1: 4 syytä miksi se kannattaa nyt

Vanhojen tuotantokoneiden romuttaminen. Osa 3: Näin valitset oikean romuttajan

 

 

OTA YHTEYTTÄ

Mitä sanot jos soitetaan?

ROMUBLOGI

Eikö ollutkin aika kuiva, mutta tärkeä aihe??

Tämänkaltaisten aiheiden ymmärtäminen edistää kuitenkin kummasti metallinkierrätyspäätösten tekemistä.

Romublogissa kirjoitamme metalliromusta, rahasta, metallinkierrättämisestä, työturvallisuudesta ja kaikesta muustakin kuivasta. Näin autamme sinua tekemään yrityksellesi hyödyllisiä metallinkierrätyspäätöksiä.

Olemme ISO-sertifioitu yritys

Liike-elämässä pelkkä lupaus ja kädenpuristus ei riitä vakuudeksi toiminnan täsmällisyydestä. Siksi Bureau Veritas on auditoinut toimintamme vuonna 2021 ja myöntänyt meille kansainväliset ISO-standardit, jotka varmistavat asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme, että otamme turvallisuus-, ympäristö- ja laatuasiat tosissamme.

Työterveydessä- ja turvallisuudessa ei jousteta

Romualalla turvallisuus ei synny itsestään.

ISO 45001- sertifikaatti takaa, että huolehdimme työntekijöidemme ja asiakkaidemme turvallisuudesta ennaltaehkäisevästi.

Ympäristöä ei romuteta

Romualalla ympäristöasioihin on mahdollisuus vaikuttaa.

ISO 14001-sertifikaatti takaa, että olemme laatineet toiminnallemme ympäristötavotteet ja suunnitelleet toimintamme niihin päästäksemme.

 

Laadusta ei tingitä

Olemme kiinnostuneita asiakkaidemme tyytyväisyydestä.

ISO 9001-standardi takaa että palvelumme on laadukasta ja että kehitämme sitä asiakaspalautteeseen perustuen.