• Romublogi

Tee nämä 5 asiaa jos katalysaattorivarkaus tapahtuu

Autojen katalysaattorien varkaudet ovat yleistyneet viime vuosina, sillä romukatalysaattorien sisältämien metallien, kuten platinan ja palladiumin arvo on kasvanut huomattavasti. Katalysaattorin varkaus voi käydä kalliiksi, sillä korjauskustannukset voivat nousta useisiin tuhansiin euroihin. Jos joudut katalysaattorivarkauden kohteeksi, tässä 5 vinkkiä siitä mitä kannattaa tehdä.

1. Ilmoita varkaudesta poliisille, vakuutusyhtiölle ja romukauppiaille

Ensimmäinen askel on aina ilmoittaa varkaudesta poliisille. He voivat aloittaa tutkinnan ja hyvässä tapauksessa löytää varkaan. Voit tehdä rikosilmoituksen verkossapoliisin sivuilla. Ilmoita varkaudesta myös vakuutusyhtiöllesi, sillä katalysaattorivarkaus kuuluu yleensä autovakuutuksen korvausten piiriin. Voit ilmoittaa katalysaattorivarkaudesta myös romukauppiaille. Täytä auton merkki ja muut tiedot mahdollisimman tarkasti. Tieto varkaudesta välitetään kaikille Suomen Romukauppiaiden Liiton jäsenille.

2. Tarkasta autosi vauriot

Katalysaattorin varkaus tapahtuu yleensä nopeasti ja jättää auton alle usein jonkinlaisia vaurioita. Tarkasta autosi vauriot huolellisesti ja ota valokuvia mahdollisista vaurioista. Nämä valokuvat voivat olla hyödyllisiä vakuutusyhtiön kanssa käytävissä keskusteluissa.

3. Korjaa autosi

Katalysaattorin varkaus jättää auton ilman toimivaa katalysaattoria, joten autosi ei täytä päästövaatimuksia ennen kuin se on korjattu. Korjauksen hinta voi vaihdella huomattavasti auton merkin, mallin ja vaurioiden mukaan. Kannattaa pyytää tarjous useammalta korjaamolta ja vertailla hintoja.

4. Asenna varashälytin ja/tai katalysaattorilukko

Varkaat käyttävät yleensä pulttipyssyä irrottaakseen katalysaattorin autosta. Asentamalla varashälyttimen tai katalysaattorilukon voit auttaa estämään varkauden tapahtumista uudelleen. Kysy lisätietoa asennuksesta korjaamolta tai autovarusteiden myyjältä.

5. Ole varovainen

Katalysaattorivarkauksia tapahtuu yleensä öisin, joten kannattaa pysäköidä auto turvallisesti ja valvotulle alueelle. Varkaiden kohteena ovat usein korkeampiin maastureihin ja pakettiautoihin asennetut katalysaattorit, joten jos omistat tällaisen auton, ole erityisen varovainen.

 

Mitä haluat lukea romublogista seuraavaksi?