• Romublogi
  • Uutiset

Romualan verotus ja arvonlisäveron nousu 1.9.2024

Yleinen arvonlisävero (alv) nousee Suomessa 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Muutoksen seurauksena uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan niihin tuotteisiimme ja palveluihimme, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia.

Metallinkierrätysalan verotus

Arvonlisäverotuksessa myyjä on yleensä verovelvollinen, eli hän lisää arvonlisäveron tuotteensa tai palvelunsa hintaan ja tilittää sen verottajalle. Ostaja puolestaan voi vähentää maksamansa arvonlisäveron, jos hankinta liittyy verolliseen liiketoimintaan.

Metallinkierrätysalalla sovelletaan kuitenkin käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta. Tämä tarkoittaa, että ostaja on vastuussa arvonlisäveron maksamisesta, ei myyjä. Myyntilasku ei siis sisällä arvonlisäveroa, ja ostaja laskee ja maksaa veron suoraan valtiolle. Ostaja voi myös vähentää maksamansa veron, jos hankinta liittyy verolliseen liiketoimintaan.

Käännetyn arvonlisäveron soveltaminen romualalla

Käännetty arvonlisävero koskee metallinkierrätysalalla kaikkia epäjaloista metalleista koostuvia romuja ja jätteitä, kuten rautaa, terästä, alumiinia, kuparia, nikkeliä, lyijyä, sinkkiä ja tinaa. Myös käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen myynti kuuluu käännetyn verovelvollisuuden piiriin, jos ne ovat käyttökelvottomia.

Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta jalometalleihin, kuten kultaan ja hopeaan, eikä palveluihin, joiden ei nähdä liittyvän metalliromun noutoon suoraan, kuten koneiden tai laitteiden polttoleikkaukseen. Lisäksi jätteet, kuten muovi-, paperi- ja lasijätteet, eivät kuulu käännetyn verovelvollisuuden piiriin. Käyttökelpoisten, korjauskelpoisten tai muutoin alkuperäiseen tarkoitukseensa soveltuvien metallitavaroiden myyntiä verotetaan normaalisti.

Lue aiheesta lisää:

Verohallinto: Metalliromun ja -jätteen myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Verohallinto: Metalliromun myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus – usein kysyttyä

Tuloverotus romualalla

Romun myyjä on velvollinen maksamaan tuloveroa, jos metalliromun myynnistä saadut tulot ovat verotettavia. Tämä verovelvollisuus syntyy erityisesti silloin, kun romu on hankittu myyntitarkoituksessa tai kerätty kaupallisessa tarkoituksessa. Tällöin myyntitulot luokitellaan ansiotuloksi, josta maksetaan tuloveroa. Myyjä voi vähentää verotuksessa tulojen hankkimisesta aiheutuneet kulut, kuten romun hankintahinnan.

Jos romukauppaa harjoitetaan jatkuvasti ja ammattimaisesti, toimintaa pidetään elinkeinotoimintana, jolloin saadut myyntitulot verotetaan elinkeinotulona. Tällöin elinkeinotoiminnan tulot voidaan vähentää elinkeinotoimintaan liittyvillä kuluilla.

Lisäksi myyjä on velvollinen suorittamaan arvonlisäveroa valtiolle liiketoiminnasta Suomessa, jos tavaran myynnistä saatu liikevaihto ylittää 15 000 euroa tilikaudessa. Tällöin myyjän on itse ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi Verohallinnolle.

Sen sijaan myyjä ei ole velvoitettu maksamaan tuloveroa, jos metalliromu on peräisin omasta tai perheen käytössä olleesta tavanomaisesta koti-irtaimistosta. Tällöin myyntitulo on verovapaata.

Lue aiheesta lisää:

Verohallinto: Liikevaihdoltaan pienen yrityksen arvonlisävero

Veronmaksajat.fi: Pitääkö metalliromun myynnistä maksaa veroa?

Arvonlisäveron nousun vaikutus hintoihimme

Arvonlisäverotuksen muutos koskee ainoastaan niitä tuotteita ja palveluja, joihin normaalisti sovelletaan arvonlisäveroa, eikä se vaikuta käännettyyn verovelvollisuuteen. Tavallisen arvonlisäverotuksen alaisia ovat esimerkiksi metallinkierrätykseen liittyvät palvelut, kuten polttoleikkaus- ja lajittelupalvelut, sekä jätteiden myynti metalliromukuorman yhteydessä.

Esimerkki jätteiden verotuksen muutoksesta

Asiakas myy romuliikkeelle romuerän, joka sisältää sekajätettä. Sekajätteen hinta, jonka romuliike veloittaa romun myyjältä, sisältää arvonlisäveron 25,5 % 1.9.2024 alkaen.

Esimerkki metallinkierrätyspalveluiden verotuksen muutoksesta

Asiakas ostaa romuliikkeeltä polttoleikkauspalvelua, koska pihalla seisovaa metalliesinettä ei saada nostettua kuorma-auton lavalle sellaisenaan. Metalliromun nouto ei sisällä arvonlisäveroa, koska se kuuluu käännetyn arvonlisäveron piiriin. Polttoleikkauspalvelun hinta, jonka romuliike veloittaa asiakkaalta, sisältää arvonlisäveron 25,5 % 1.9.2024 alkaen, koska polttoleikkauspalvelua ei nähdä suoraan metalliromun noutoon liittyvänä palveluna.

Lue aiheesta lisää:

Verohallinto: Yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen

Lähteet

Verohallinto: Metalliromun ja -jätteen myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Verohallinto: Metalliromun myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus – usein kysyttyä

Verohallinto: Yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen

Veronmaksajat.fi: Pitääkö metalliromun myynnistä maksaa veroa?

 

ROMUBLOGI

Eikö ollutkin aika kuivaa, mutta tärkeää asiaa?

Romublogissa puhumme mm. metalliromusta, rahasta, metallinkierrättämisestä, työturvallisuudesta ja kestävyysasioista. Haluamme auttaa sinua tekemään yrityksellesi hyödyllisiä metallinkierrätyspäätöksiä.

OTA YHTEYTTÄ

Mitä sanot jos soitetaan?

METALLIHINNASTO

Katso paljon ­ romusta maksetaan

Metallihinnasto

Olemme ISO-sertifioitu yritys

Liike-elämässä pelkkä lupaus ja kädenpuristus ei riitä vakuudeksi toiminnan täsmällisyydestä. Siksi Bureau Veritas on auditoinut toimintamme vuonna 2021 ja myöntänyt meille kansainväliset ISO-standardit, jotka varmistavat asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme, että otamme turvallisuus-, ympäristö- ja laatuasiat tosissamme.

Työterveydessä- ja turvallisuudessa ei jousteta

Romualalla turvallisuus ei synny itsestään.

ISO 45001- sertifikaatti takaa, että huolehdimme työntekijöidemme ja asiakkaidemme turvallisuudesta ennaltaehkäisevästi.

Ympäristöä ei romuteta

Romualalla ympäristöasioihin on mahdollisuus vaikuttaa.

ISO 14001-sertifikaatti takaa, että olemme laatineet toiminnallemme ympäristötavotteet ja suunnitelleet toimintamme niihin päästäksemme.

 

Laadusta ei tingitä

Olemme kiinnostuneita asiakkaidemme tyytyväisyydestä.

ISO 9001-standardi takaa että palvelumme on laadukasta ja että kehitämme sitä asiakaspalautteeseen perustuen.