Ympäristölupa

Saimme 30 000 € sakon, koska kierrätimme liikaa

Kuvituskuva Romutan pihalta.

Saimme 30 000€ sakon

Saimme eilen tiedon siitä, että valituksemme meille kohdistetusta 30 000€ uhkasakosta ei mennyt läpi hallinto-oikeudessa.
Oliko tämä sakko aiheellinen? Oli, koska rikoimme meidän väliaikaista kierrätyskiintiötämme (n. 1/3 normaalista vuosittaisesta kapasiteetistamme) odottaessamme ympäristöluvan voimaantulemista vuonna 2020.
Onko tämä hullunkurista? On meidän mielestämme, sillä toimimme esimerkkinä siitä, kuinka kiertotaloutta mahdollistavan yrityksen liiketoimintaa hidastuu ja joutuu konkurssin riskin alaiseksi pitkäkestoisella byrokratialla, joka aiheuttaa taloudellisten haittojen ohella negatiivisia vaikutuksia ympäristöön. Kierrätystoiminnan lopettaminen olisi käytännön tasolla tarkoittanut konkurssia, 15 työntekijän irtisanomista ja jätteiden jäämistä luontoon.

Ympäristölainsäädäntöä tulisi muuttaa

Meidän mielestämme ympäristölait ovat tärkeitä ja yhteiset pelisäännöt pitää olla. Kuitenkin mielestämme tämänhetkistä lähestymistapaa tulisi muuttaa.
Ympäristölakien tulisi toimia päinvastoin, kuin tällä hetkellä. Yrityksiä ei pitäisi sakottaa kierrättämisestä, vaan kannustaa kierrättämään niin paljon kuin kapasiteettia riittää. Sen sijaan ympäristölaeilla pitäisi rajoittaa yritysten tuottamia päästöjä, sekä ympäristölle koituvia haittoja. Lisäksi lupaprosessien käsittelyaikoja pitäisi lyhentää, sillä pitkillä odotusajoilla on monia negatiivisia vaikutuksia työllisyyteen ja ympäristöön.
Rantalakeuden jutun saamastamme sakosta voit lukea tästä.